funkcja kwadratowa, parametr m
Blok: wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych rownanie x2+mx+2=0 ma dwa rozne
pierwiastki rzeczywiste takie, ze suma ich kwadratow jest wieksza od 2m2−13
10 cze 23:19
taki: Δ>0
(x1+x2)2>2m2−13
10 cze 23:23
Blok: dzieki
10 cze 23:26
Mila:

x
2+mx+2=0 ma dwa rozne pierwiastki⇔
1) Δ>0⇔
Δ=m
2−4*2>0⇔
m
2−8>0⇔m<−2
√2 lub m>2
√2
2) i suma ich kwadratow jest wieksza od 2m
2−13
x
12+x
22>2m
2−13⇔
| | −b | | c | |
(x1+x2)2−2x1*x2>2m2−13⇔ wzory Viete'a: x1+x2= |
| =−m, x1*x2= |
| =2 |
| | a | | a | |
(−m)
2−2*2>2m
2−13
m
2−2m
2>−13+4
−m
2>−9
m
2<9
m
2−9<0
(m−3)(m+3)<0
m∊(−3,3)
odp.
m∊(−3,−2
√2) ∪(2
√2,3)
10 cze 23:42
Eta:
@taki niestety ...........ale to zła podpowiedź!
Parametr"m" spełnia układ warunków:
1/ Δ>0
i
2/ x12+x22 = (x1+x2)2−2x1*x2 >2m2−13 −−− tu wzory Viete'a
10 cze 23:46
Eta:
I znów na darmo pisałam
10 cze 23:46