matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie- Funkcja wykładnicza
Ania:
64*7
x
=49*8
x
mi coś takiego wyszło: 8
2
*7
x
=7
2
*8
x
i co dalej?
21 wrz 18:25
tim:
Ok. Masz dobrze, a więc dalej: 8
2
* 7
x
= 7
2
* 8
x
/:8
x
/:7
x
8
2
7
2
=
8
x
7
x
8
2 − x
= 7
2 − x
⇔ 8
0
= 7
0
= 1 Zatem 2 − x = 0
21 wrz 18:27