nierówności wielomianów
Perpetuo: 5x
3−21x
2−21x+5≥0
| | 1 | |
a w odp są użyte m.in. −1, |
| ,5 |
| | 5 | |
10 cze 22:52
Eta:

5x
3−21x
2−21x+5 ≥0 ⇔ (x+1)(x−5)(5x−1)≥0
10 cze 23:00
Perpetuo: a możesz mi rozpisać jak Ci wyszły te x wszystkie ? Bo niestety z tym mam problem
10 cze 23:04
Eta:
W(−1)=0 ⇒ x=−1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) lewej strony nierówności
z dzielenia Hornerem przez (x+1)
5 −21 −21 +5
−1 − 5 26 −5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
5 −26 5 0
| | 1 | |
(x+1)(5x2−26x+5) , Δ= 576 x= 5 v x= |
| |
| | 5 | |
| | 1 | |
miejsca zerowe x= −1 v x=5 v x= |
| |
| | 5 | |
i wykres "fala" .........
10 cze 23:06
Perpetuo: dzięki wielkie
10 cze 23:09
Eta:
2 sposób
Z rozkładu na czynniki
5x3+5 −21x2−21x = 5(x3+1)−21x(x+1) ( ze wzoru a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
= 5(x+1)(x2−x+1)−21x(x+1)= (x+1)(5x2−5x+5 −21x)= (x+1)(5x2−26x+5)
10 cze 23:12
Perpetuo: właśnie próbowałam tym drugim sposobem i mi nie wychodziło

ale dzięki
10 cze 23:40