Wyznaczyć największą oraz najmniejszą wartość funkcji
marta: Wyznaczyć największą oraz najmniejszą wartość funkcji f(x,y)= x2y(4−x−y) na obszarze D
gdzie:
a) D: trójkąt o wierzchołkach A(0,0), B(1,0), C(0,1)
b) D: obszar ograniczony wykresami x=0, x=1, y=1, y=2
Bardzo proszę o pomoc, jak ruszyć to zadanie?
10 cze 22:36
Vizer:
Wyznaczasz ekstrema lokalne "wewnątrz" obszaru czyli liczysz pochodne cząstkowe i przyrównujesz
do zera, wyjdą Ci punkty podejrzane o ekstremum i patrzysz czy należą do naszego obszaru,
jeśli nie odrzucasz, jeśli tak zostawiasz, bo to będą kandydaci na wartość
największą/najmniejszą, następnie badamy ekstrema lokalne wzdłuż boków trójkąta/prostokąta,
pamiętając cały czas by sprawdzać czy punkty należą do obszaru. Wszystkie otrzymane wartości
porównujemy i odpowiednio wnioskujemy.
10 cze 22:48