rachunek prawdopodobienstwa
Alma: W urnie znajdują się jedynie kule białe i kule czarne. Kul białych jest trzy razy więcej niż
czarnych. Oblicz ile jest kul w urnie jeśli przy jednoczesnym losowaniu dwóch kul
prawdopodobieństwo otrzymania kul o różnych kolorach jest większe od 922
21 wrz 18:23
Eta:
n −−− ilość kul czarnych
3n −−− ilość kul białych , n€N+
4n −−− ilośćwszystkich kul w urnie
| | | | (4n)! | | (4n −2)!(4n−1)*4n | |
mocΩ= | = |
| = |
| = 2n(4n−1)
|
| | | 2!*( 4n −2)! | | 2*(4n −2)! | |
A −− wylosowano kule różnych kolorów ( to 1czarna i 1 biała)
| | 3n2 | | 3n | |
P(A) = |
| = |
|
|
| | 2n(4n −1) | | 2(4n−1) | |
zatem:
to −n > −3 => n<3 i n€N+
więc n = 1 lub n= 2
zatem w urnie jest: 1 + 3= 4 kule lub 2 + 6 = 8 kul
odp: w urnie znajdują się : 4 kule lub 8 kul
22 wrz 01:46
Jakub: Witaj Eta
22 wrz 01:54
Eta:
Witam
Jakubie 
Pora do spania.
Miłych snów, dobranoc
22 wrz 01:57
Jakub: E tam. Noc jeszcze młoda

Dobranoc
22 wrz 01:59
Eta:
Martwię się ... co dzieje się z
Basią ?
Bardzo dawno Jej tu nie było. To do Niej nie podobne.
Miejmy nadzieję ,że wszystko u Niej jest ok.
22 wrz 02:04