Oblicz długości wysokości oraz środkowych trójkąta
wajdzik: Oblicz długości wysokości oraz środkowych trójkąta o wierzchołkach:
A=(4,6) B=(−2,3) C=(2,2)
Wysokości obliczyłem ale wyniki mi się nie zgadzają. Proszę o sprawdzenie
| | yB−yA | | −3 | | 1 | |
ak= |
| = |
| = |
| |
| | xB−xA | | −6 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
k:y= |
| (x−xA)+yA⇒k:y= |
| x+4 |
| x−y+4=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | |2−2+4| | | 4 | | 2 | | 8√5 | | 6√5 | |
h=d= |
| = |
| * |
| = |
| − z tyłu jest wynik: |
| |
| | √5:4 | | 1 | | √5 | | 5 | | 5 | |
|AB|=
√36+9=
√45=3
√5
|BC|=
√16+1=
√17
|AC|=
√4+16=
√20=2
√5
| | 1 | | 8√3 | |
PABC= |
| *3√5* |
| =12[j2] |
| | 2 | | 5 | |
| | 24 | | 24√17 | | 18√17 | |
h2= |
| = |
| − wynik z tyłu: |
| |
| | √17 | | 17 | | 17 | |
| | 24 | | 12√5 | | 9√5 | |
h3= |
| = |
| − wynik z tyłu: |
| |
| | 2√5 | | 5 | | 5 | |
Szukałem błędu i szukałem ale się nie doszukałem.

Z góry dziękuję
10 cze 21:30
Eta:
k: x−2y+8=0 C(2,2)
| | |2*1−2*2+8| | | 6√5 | |
hAB= d= |
| = |
| |
| | √5 | | 5 | |
10 cze 21:38
wajdzik: i wszystko jasne, trochę sprytu mi brakło, dzięki!
10 cze 21:40
Eta:
Do obliczania odległości punktu od prostej .. zapisuj prostą w postaci ogólnej
10 cze 21:45