Pomocy !!!!
Perpetuo:

Jak rozwiązać taką nierówność ?
−x
5 + 4x
3 − 125x
2 +500 ≤0
daję też to co ja zrobiłam i powiedzcie mi jaki błąd popełniam

x
3 (−x
2 + 4)+125(−x
2+4)≤0
(x
3+125)(−x
2+4)≤0
(x+5)(x
2−5x+25)(−x
2+4)≤0
czyli x=−5 ; Δ<0 ; (4−x
2)≤0
(2−x)(2+x)≤0 czyli x=2 i x=−2
ja osobiście lubię rysować sobie wykresy więc załączam do tego też mały wykresik do moich odp.
czerwona linia pokazuje odpowiedzi które ja jedynie rozumiem z tego zad. ponieważ ma być ≤0 to
dla mnie odp jest <−5;−2> i to wszystko jednak w odp w książce jest : jeszcze x≥2 i moje
pytanie jest dlaczego


?
10 cze 21:28
Perpetuo: up
10 cze 21:35
Perpetuo:
10 cze 21:43
krystek:
10 cze 21:49
Perpetuo: a mógłbyś mi powiedzieć czemu rysunek zacząłeś od dołu ? to jest związane z x−ami ?
10 cze 21:55
krystek: Ze wspólczynnikiem przy najwyższej potędze ,jest ujemny.
10 cze 21:56
Perpetuo: aha czyli patrzę czy x jest ujemny przy najwyżeszj potędze i to decyduje czy rysuję wykres od
góry, czy od dołu... dobrze rozumiem ?
10 cze 21:59
10 cze 22:02
krystek: Na współczynnik przy x w najwyższej potędze! np −x5+.... −4x4−... kreślisz od dołu!
A jak bedziesz miał taką nierówność?
(x−2)2*(5−x)(x−4)≥0 daj odpowiedź!
10 cze 22:03
krystek: @bezendu −koncentruj się na swoich zadaniach



!
10 cze 22:04
Perpetuo: (x−2)(x+2)(5−x)(x−4)≥0
czyli : x=2; x=−2 ; x=5 ; x=4
ja bym zaczęła wykres od góry i przechodzi przez każdy punkt ( nie odbija się) tak ?
10 cze 22:13
pigor: ..., niestety od dołu, czynnik (5−x)= −(x−5), a wtedy masz
(x−2)(x+2)(5−x)(x−4) ≥ 0 ⇔ −(x−2)(x+2)(x−5)(x−4) ≥ 0 i teraz od dołu z prawej strony osi,
ale możesz od góry jeśli zrobisz dalej tak
−(x−2)(x+2)(x−5)(x−4) ≥ 0 /*(−1) ⇔ (x−2)(x+2)(x−5)(x−4) ≤ 0 i teraz od góry, ale
interesuje cię (jest rozwiązaniem) ta część wykresu , która jest na lub nad osią Ox. ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no i oczywiście nic się nie odbija, bo nie masz nigdzie potęgi parzystej (2,4,6, ...)
11 cze 00:13