matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
M:
Wypisz 5 kolejnych wyrazow ciagu okreslonego wzorem an=2 1/2n −3 Oblicz monotoniczność ciągu.
10 cze 21:01
5-latek :
1
a
n
=2
n−3 to
2
1
a
1
= 2
*1−3=......
2
1
a
2
=2
*2−3=....
2
taka samo a
3
,a
4
i a
5
policz Monotonicznosc jesli a
n+1
−a
n
>0 tp rosnacy jesli a
n+1
−a
n
<) to malejacy Do wzoru na a
n
w miejsce n podstaw n+1 i wylicz a
n+1
10 cze 23:54