rozłóż wielomian na czynniki
Sylwia: 1. Rozłóż wielomian na czynniki:
a) W(x) = x4 + 9
b) W(x) = 16x4 − (2x − 3)2
c) W(x) = 2x5 − 8x3 − 2x2 + 8
10 cze 20:28
bezendu:
a) (x2+3)2−6x wiesz jak to dokończyć ?
b) a2−b2=(a−b)(a+b)
c) 2x3(x2−4)−2(x2−4)
(x2−4)(2x3−2) dalej sama
10 cze 20:30
ICSP: a) = x4 + 6x2 + 9 − 6x2 = (x2 + 3)2 − (√6x)2 = (x2 + √6x + 3)(x2 −√6x + 3)
b) = (4x2)2 − (2x−3)2 = (4x2 − 2x + 3)(4x2 + 2x − 3) = ... (dokończ. Wystarczy policzyć
deltę i zapisać w postaci iloczynowej
c) 2x5 − 8x3 − 2x2 + 8 = 2(x5 − 4x3 − x2 + 4) = 2[x3(x2−4) − 1(x2−4)] = 2(x−1)(x2 +x
+ 1)(x−2)(x+2)
10 cze 20:32
Saizou : ICSP a w tym pierwszym nie powinno być
(x
2+
√6lxl+3)(x
2−
√6lxl+3)
10 cze 20:36
ICSP: a co za różnica ?
10 cze 20:47