oblicz jego pole oraz obwód.
wajdzik: Mając dane trzy wierzchołki równoległoboku ABCD: A=(−3,4) B=(2,5) C=(4,9) oblicz jego pole oraz
obwód.
Posługuje się tą instrukcją:
1.Wyznacz wspolczynnik kierunkowy prostej AB .
2. Wyznacz rownanie prostej CD rownoleglej do prostej AB i przechodzacej przez punkt C
3 Obierz dowolny punkt na prostej CD i oblicz odleglosc tego punktu od prostej AB( bedzie to
wysokosc tego rownolegloboku )
y=ax+b
Obliczam współczynnik kierunkowy prostej AB
{4=−3a+b
{5=2a+b
−1=−5a
Mam teraz to równanie ale nie wiem za bardzo z której strony mam to teraz chwycić, pomoże
ktoś
10 cze 20:04
Eta:
Naucz się teorii o wektorach ( i takie zadania będą wtedy banalne w rozwiązaniu
10 cze 20:10
Saizou : no to ja zaproponuję inny sposób
obwód można obliczyć stosując wzór
OB=2lABl=2lBCl
a wzory na długość odcinków znasz zapewne
P=2PABC, a wzór na pole trójkąta o danych wierzcholkach jest w tablicach maturalnych
10 cze 20:11
Eta:

Obwód: L= 2|AB|+2|BC|= ..........
P= |AB|*h
h =d−−− odległość punktu C od prostej AB
| | 5−4 | | 1 | |
wsp. kierunkowy: aAB= |
| = |
| |
| | 2+3 | | 5 | |
AB: x−5y+23=0 C(4,9)
| | |4−5*9+23| | |
h= d= |
| =.......... |
| | √26 | |
P=........
10 cze 20:20
wajdzik: Eto, jak już powiedziałem w wolnym czasie się ich pouczę, teraz rozwiązuje bez przerwy zadania
z podręcznika. W czwartek już będą wystawione oceny to się za to wezmę.

dzięki!
10 cze 20:28
10 cze 20:38
wajdzik: |AB|=√26
|BC|=√20
OB=2√26+4√5=2(√26+2√5)
10 cze 20:42
10 cze 20:44
10 cze 20:44
Eta:

w nagrodę
10 cze 20:45
5-latek : Tak jak narysowala
Eta tutaj wystarczy obliczyc odlegosc punktu C od prostej AB i masz h
.
Jednak kazdy punkt ktory bedzie lezal na prostej CD bedzie wysokoscia tego rownolegloboku bo te
proste sa row nolegle i odleglosc kazdego punktu prostej CD od prostej AB jest taka sama.
Chodzi o to zebys to rozumial
A jak wyznaczyc jakis dowolny punkt na prostej CD? masz rownanie prostej CD y=
Przyjmujac npx=3 wylicz z rownania y i masz wspolrzedne bo ten punkt bedzie spelnial rownanie
tej prostej
10 cze 20:49