Podstawy prostokątnego trapezu mają długość 10 i 6.
Jacek L.: Podstawy prostokątnego trapezu mają długość 10 i 6. Dłuższa przekątna trapezu tworzy z dłuższą
podstawą 30 stopni. Oblicz pole i obwód trapezu.
10 cze 19:37
5-latek : Poprosze w takim razie o rysunek
10 cze 19:40
Eta:
10 cze 19:46
Jacek L.:

<ABC=30
10 cze 19:48
Jacek L.: przepraszam pomyliły mi sie dane ETA dobrze zrobił
10 cze 19:49
Jacek L.: h=10
√3 
?
10 cze 19:51
Eta:
| | h | | 10√3 | |
W trójkącie ABD |
| = tg30o ⇒ h= |
| |
| | 10 | | 3 | |
W trójkącie EBC : |EB|= 10−6= 4
z tw. Pitagorasa |BC|
2= h
2+|EB|
2 ⇒ |BC|= ........
| | |AB|+|DC| | | 10+6 | | 10√3 | |
P= |
| *h= |
| * |
| =......... |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
Obwód: L= h+10+6+ |BC|=.........
dokończ.......
10 cze 19:52
Jacek L.: dzięki
10 cze 20:07
Eta:
Na zdrowie
10 cze 20:08
5-latek : Lub mozesz np tak
| | |AB| | |
patrzac na rysunek Ety w trojkacie DAB cos30= |
| ztego wylicz |DB| i masz |
| | |DB| | |
dlugosc dluzszej przekatnej
Teraz w tym samym trojkacie DAB bok |DA|=h h mozesz wyliczyc z twierdzenia Pitagorasa lub
| | h | |
dla lepszego przecwiczenia rozwiazywania trojkatow prostokatnych zauwazyc ze cos60 = |
| |
| | |DB| | |
a |DB| masz juz policzone . i wyznacz z tego h
Jeszcze nam brakuje do obliczen bok CB − tu juz nie bedziemy kombinowac tylko PItagoras
Teraz tylko obliczenia. Wzory podala
Eta
Wiem ze duzo kombinowania ale bedziesz mial dobry trening
10 cze 20:27