miejsce zerowe
XYZ: wyznacz Miejsce zerowe tej funkcji ( pamietaj o dziedzinie
| | !x−2! −1 | |
1) f(X)= |
| |
| | x2+6x−7 | |
Jakby by co !...! to jest wartość bezwzględna
hmm zrobiłem wiele przykładów ale końcówki tych nie moge
w tym drugim wychodzi mi że x=6 lub x
2 + 6x + 36 =0
a pierwszego nawet nie moge zacząc
10 cze 19:31
Mila:
1) najpierw dziedzina
x2+6x−7≠0⇔x≠1 i x≠−7 ( rozwiąż to równanie)
|x−2|−1=0 i x≠1 i x≠−7
|x−2|=1
x−2=1 lub x−2=−1
x=3 lub x=1∉D
odp.
x=3
2) rozwiąż podobnie, sprawdzę po 20.
10 cze 19:38
XYZ: !x−2!−4 >0
!x−2!>4
x−2>4 lub x−2<−4
x>6 lub x<−2
x3−63 =0
(x−6)(x2+6x+36)=0
x−6=0 lub x2 +6x + 36=0
x=6 lub .... nei mam pomysłu
10 cze 19:55
Mila:
Dobrze, tylko trzeba dać odpowiedź.
D=(−∞,−2)∪(6,∞)
x=6∉D, x2+6x+36=0 brak rozwiązań (rzeczywistych)
Brak miejsc zerowych
10 cze 20:38