Asia: Cześć, jutro mam kolokwium, proszę o pomoc z tymi zadankami:
1. Zaklad X otrzymuje od zakladu Y prety stalowe których dugosc powinna wynosic 100cm. Odbiorca
zlozyl reklamacje ze prety sa niewymiarowe. Dostawca w obecnosci odbiorcy wylosowal n=9 pretow
serii produkcji, które zmierzono i otrzymano wyniki [cm]: 98, 100, 101, 96, 99 100, 98, 102,
97. Czy na poziomie istotnosci alfa=0,05 można uznac reklamace za sluszna?
2. 9. Z populacji dzieci i mlodziezy wybrano losowo probe 5−osobowa i okreslono nastepujace
dane:
xi – wiek w latach
yi – wzrost w cm
Dane przedstawiono w tabeli ponizej
Okreslono liniowa funkcje regresji opisujaca zaleznosc wzrostu od wieku w tej grupie dzieci i
mlodziezy. Funkcja ta ma postac
y = 96.75+3.25x. Oblicz odchylenie resztowe se dla podanej
funkcji regresji.
Do zadania załączam tabelkę :
http://www.speedyshare.com/3PAwu/1.JPG
Bardzo proszę o pomoc przy tych zadaniach
Asia: Zad. 1. Policzyłam, ale nie wiem czy dobrze.
Rozkład T−studenta , II−model
| | 39 | |
Odchylenie standardowe= |
| |
| | 9 | |
| | 892/9 − 100 | |
t= |
| *√9−1=−0,5801 |
| | 39/9 | |
dla α=0.05 i n=9 − z tabeli rozkładu t−studenta odczytałem że
tα=2,262, więc
tα>t i co w związku z tym ?