10 cze 19:26
10 cze 19:31
m: Ok dziękuje, teraz już wiem jak to policzyć ale dalej nie wiem jak porównać :\ pomoże ktoś?
12 cze 12:53
5-latek: Powiedz do czego ta pomoc Ci jest potrzebna
| | | | | | | | | | | | | |
Nie potrafisz napisac czy | = | czy | < | czy | > | |
| | | | | | | |
tak samo z pozostalymi przykladami
12 cze 13:15
pigor: . a tak ...

naprawdę, to jest przykład, w którym wszystkie przypadki pozwalają stwierdzić,
że
te wyrażenia (symbole Newtona) są parami równe (policz sobie to się przekonasz), bo
np.
| | | | 11*10*9*8 | |
4) | = |
| = 11*10*3= 110*3= 330 , |
| | | 4*3*2*1 | |
| | | | 11*10*9*8*7*6*5 | | 11*10*9*8 | | | |
| = |
| = |
| = | , |
| | | 7*6*5*4*3*2*1 | | 4*3*2*1 | | |
pozostałe przykłady dają to samo (równość), można udowodnić (indukcyjnie), że
ogólnie
| | | |
= | i n ≥k, tak jest tu u mnie powyżej jak i w pozostałych przykładach |
| | |
, np.
| | | | | | | |
b) | = | = | itp. . ...  |
| | | | |
12 cze 15:21
m: Ok, wiem już liczyłam i właśnie wszystkie wyszły równe

Dziękuje wszystkim za pomoc
13 cze 18:39