Wojtek B.: Prawdopodobieństwo
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania co najwyżej jednej wadliwej kulki w skrzyni z czterema
kulkami, jeśli wiadomo, że 20% wszystkich kulek jest wadliwych.
Jak to policzyć ?
10 cze 19:20
I'm RooT c(; PL : wojtek pomusz
10 cze 19:25
I'm RooT c(; PL : ty w kturej klasie jestś
10 cze 19:25
Basia:
n − liczba wszystkich kulek
20% z n = 4
0,2n = 4
czyli masz 20 kulek; 16 dobrych i 4 wadliwe
a co dalej będzie wiadomo dopiero wtedy, gdy napiszesz ile kulek losujesz
i jak (ze zwracaniem, czy bez)
10 cze 19:29
Wojtek B.: Dziękuję Basiu, z tym jednak, że to kompletne polecenie

Mam tu zrobione szkice obliczeń,
jednak ich nie rozumiem. Zaraz je przepiszę.
10 cze 19:33
Wojtek B.: P=0,2
q=0,8
n=4
k=1
P(X≤1)=P(x=0)+P(x=1)
P(x≤1)=P(x=0)+P(x=1)=0,8192
Takie mam obliczenia załączone
10 cze 19:37
Basia: inna jest wobec tego treść zadania
Mamy urnę z kulkami. Wadliwych jest 20%.
Losujemy 4 razy po
jednej kulce (ze zwracaniem)
Jakie jest prawdopodobieństwo, że w 4 losowaniach wylosujemy co najwyżej 1 kulkę wadliwą.
To jest schemat Bernouli'ego
n = 4
p = 0,2
q = 1−p = 0,8
A = wylosujemy co najwyżej 1 kulkę wadliwą = 0 lub 1 sukces w tym schemacie
| | | |
*0,20*0,84 + | *0,21*0,83 = .................... |
| | |
10 cze 19:44
Wojtek B.: Teraz to zadanie jest jasne

Ciekawe, że ten kto układał ten test źle sformułował pytanie.
Błąd rzecz ludzka.
Dziękuję za pomoc
10 cze 19:49
PW: Być może wystarczy w treści zadania zmienić słowo "wylosowania" na "znalezienia".
Wtedy rozumiemy tak, że badamy wszystkie 4 kulki, a do skrzyni trafiły one z większego zbioru
kulek, w którym prawdopodobieństwo "sukcesu" (znalezienia kulki wadliwej) jest równe 0,2.
10 cze 20:06