Prawdopodobieństwo
m: Ze zbioru liczb naturalnych od 1 do 50 wybieramy dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo
wylosowania liczb:
a) parzystych
b) nieparzystych
c) których iloczyn jest podzielny przez 3
d ) których iloczyn jest podzielny przez 11
10 cze 19:18
Janek191:
Np.
| | | | 50 ! | | 49*50 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 1 225 |
| | | 2* 48 ! | | 2 | |
a)
| | | | 25 ! | | 24*25 | |
I A I = | = |
| = |
| = 300 |
| | | 2*23 ! | | 2 | |
więc
| | I A I | | 300 | | 12 | |
P( A) = |
| = |
| = |
| |
| | I Ω I | | 1 225 | | 49 | |
| | 12 | |
b) P( B ) = P( A) = |
| |
| | 49 | |
11 cze 09:25
m: Bardzo dziękuje za pomoc
12 cze 13:45