Obliczyć pochodne cząstkowe rzędu pierwszego:
syczu: Obliczyć pochodne cząstkowe rzędu pierwszego:
h(x, y)= (2x3)*(y2)−3xy3−6y+2
10 cze 18:40
Basia: z czym masz problem ?
10 cze 18:42
syczu: nie wiem który wzór zastosować żeby policzyć te pochodne cząstkowe, każdy wyraz liczyć jako
osobną pochodną czy jak?
10 cze 18:46
Basia:
liczysz pochodną "po x" wtedy y traktujesz jak stałą
h'x = 6x2*y2 − 3y3
tak samo policz pochodną "po y"; teraz x traktujesz jak stałą
napisz co dostałeś
10 cze 18:50
syczu: a możesz powiedzieć skąd dostałaś taką postać?
h'x = 6x2*y2 − 3y3
10 cze 18:57
Basia:
a wiesz jaka jest pochodna z x3 po x ?
no to masz: (2x3y2)' = 2*y2*(x3)' = 2y2*3x2 = 6x2y2
i (−3xy3) = −3y3*(x)' = −3y3*1 = −3y3
10 cze 19:00