trygonometria- pole trojkata
trudna matma: W trójkącie ABC o polu 12 cm2 bok AB ma długość 4 cm. Oblicz długość boku AC, jeśli kąt CAB ma
miarę 120o,
10 cze 17:36
trudna matma: to chyba nie takie trudne ?
10 cze 17:40
use: P=0.5 * a *b * sinα
gdzie a i b to boki trokata a kat miedzy nimi to α
10 cze 17:44
trudna matma: znam wzór lecz to nie wychodzi
powinno wyjsc 4√3
10 cze 17:52
trudna matma: prosze o pomoc bo mi z tego wzoru nie wychodzi skad wziac sin 120 stopni
10 cze 17:58
Saizou : | | √3 | |
sin120=sin(90+30)=cos30= |
| |
| | 2 | |
10 cze 17:59
trudna matma: saizou moglbys mi wytłumaczyc skad to masz ja mam dopiero poczatki trygonometii i nie za bardzo
kojarze
10 cze 18:01
trudna matma: prosze bardzo o pomoc
10 cze 18:10
use: Prosta zasada mosis znac wierszyk;
w pierwszej cwiartce wszystkie fubkcje s dodatnie
w drugiej tylko sinus
w trzeciej tangens i cotangens a w czwartej cosinus
i teraz tak cwiartka pierwsza jest od0 do 90 stopni cwiartka druga od 90 do 180 cwiartka
trzecia od 180 do 270 a czwarta od 270 do 360 a dalej od nowa w kolko
i masz dwie zasady albo funkcja pozostaje niezmieniona albo przechodzi w kofunkcje
i teraz tak zobacz na przykladzie;
sin120 mam dwie opcje rozpisuje to tak sin(180−60) albo tak sin(90+30) co oczywiscie jest
prawda bo oba przypadki sa rowne sin120
i teraz zobacz tam gdzie masz parzyst liczbe 90 stopni + albo − cos to zostajesz przy tej
funkcji pocztkowej a jezeli nieparzysta to przecjpodzisz w kofunkcje i tak na powyzszym
przykladzie mamy;
z przejsciem w kofunkcje ;
sin120=sin(90+30)={obczajam cwiartke jest to cwiartka druga zatem sinus dodatni i przechodze w
kofunkcje}=cos30
sin120=sin(90+30)=cos30 { zauwaz ze mamy nieparzyst liczbe 90 stopni bo 1*90 i do tego dodajemy
}
teraz bez przechpdzenia ;
sin120=sin(180−60)=sin60
kumasz

?
kofunkcja tg to ctg sinusa to sinus cosinusa to sinus i tak rozbroisz kazdy przyklad
przykladowo
tg150=tg(180−30)=(−tg30) {druga cwiartka tg ujemny } ponizej to samo ale inaczej

tg150=tg(90+60)=(−ctg60) {aha jedna uwaga to czy rozpisujesz 180−30 czy 90+60 to nie ma
znaczenia musisz pamietac tylko ze jak nieparzysta 90 to przecjopdzisz na kofunkcje a jak
parzysta to nie pamietaj tez o cwiartkach zeby nie zgubic ewentualnie minusa i tyle
10 cze 18:14
trudna matma: ciężko i idzie bo to moja trzecia lekcja a trójkaty juz mamy o tych cwiartkach pierwszy raz
widze ale dzieki USE za rade pokombinuje troche
10 cze 18:22