rozwiaż równanie różniczkowe
maniek: Pomocy, rozwiąż równanie różniczkowe
a) y'−4y=cosx y(0)=1
b) y"+y'=2x2+2x y(0)=4 y'(0)=−2
10 cze 17:23
Vizer:
Próbowałeś je robić?
10 cze 17:52
Krzysiek: jak się rozwiązuje równanie liniowe niejednorodne?
na pewno miałeś podaną metodę albo poszukaj w internecie.
10 cze 17:53
maniek: próbowałem robić, ale wynik się nie zgadzają
10 cze 17:54
Vizer:
Pokaż jak Ci wyszło równanie jednorodne w a), czyli y' − 4y = 0
10 cze 18:07
maniek: Ce4x
10 cze 18:09
Vizer:
No to dobrze, a po uzmiennieniu stałej i wstawieniu do równania?
10 cze 18:11
maniek: C'(x)=e4xcosx
10 cze 18:16
Vizer: Mnie inaczej wyszło :
Coś musiałeś nie dopatrzeć.
10 cze 18:19
maniek: zgadza się , mój błąd
10 cze 18:20
maniek: a jak rozwiązać przykład b
10 cze 18:51