Nierówność z wartością bezwzględną
Pilny: Witam.
Otóż natrafiłem na tego typu równanie: |x+5|−|2x−1|=x+2. Kompletnie nie pamiętam jak rozwiązuje
się takie nierówności. Proszę o rozwiązanie powyższego przykładu. Z góry dziękuje i
pozdrawiam.
10 cze 16:54
use:

|x+5|−|2x−1|=x+2
z definicji;
|x+5| = { (x+5) dla x≥(−5) } lub { −(x+5) dla x<(−5) }
| | 1 | | 1 | |
|2x−1| = { (2x−1) dla x≥ |
| } lub { −(2x−1) dla x< |
| } |
| | 2 | | 2 | |
teraz rozpisz to na 3 przypadki tak jak na rysunku, niebieskie kólka pelne to przedział
domkniety a otwarte otwarty
czyli ; 1; xE(−
∞;−5)
10 cze 17:22
5-latek : A tak nawiasem mowiac to ile TY masz lat ze nie pamietasz ?
10 cze 17:24
Pilny: Dziękuje bardzo use.
5−latku dokładnie 12 więcej od Ciebie. Niestety nie grzeszę dobrą pamięcią. :S
10 cze 19:44