Pomocy!!! Nie kumam tego.
milka: Cyfrą jedności pewnej liczby trzycyfrowej jest 2 . jeżeli cyfrę te przeniesiemy na początek tej
liczby to otrzymamy liczbę trzycyfrową o 36 mniejszą. jaka jest suma cyfr tej liczby? Jeśli
między cyfry dwucyfrowej wpisać zero to otrzymana liczba trzycyfrowa będzie 9 razy większa od
początkowej. znajdż tę liczbę dwucyfrową.
10 cze 16:29
Janek191:
100x + 10 y + 2 − dana liczba
2*100 + 10 x + y − liczba trzycyfrowa po przeniesieniu 2
Mamy
100 x + 10 y + 2 = 200 + 10 x + y + 36
90 x + 9 y = 234 / : 9
10 x + y = 26
x = 2
y = 6
Ta liczba , to : 262
Suma cyfr: 2 + 6 + 2 = 10
=======================
10 cze 16:51
Janek191:
10 x + y − liczba dwucyfrowa
100x + 0 + y = 100 x + y − liczba trzycyfrowa po wpisaniu 0 między cyfry liczby dwucyfrowej
Mamy
100 x + y = 9*( 10 x + y)
100 x + y = 90 x + 9 y
10 x − 8 y = 0 / : 2
5 x − 4 y = 0
wiec
x = 4 , y = 5
Odp. Tą liczbą jest 45.
======================
405 : 45 = 9
10 cze 18:08