znajdowanie x,y
MasakRah: znaleźć x,y takie że 1694x+10374y=14
10 cze 16:27
PW: Chyba idzie o rozwiązania w liczbach calkowitych (równanie diofantyczne)? Bo w takim
sformułowaniu, jakie podałeś, problem jest żaden.
10 cze 17:11
Radomiak: tak, chodzi o równanie diofantyczne

przepraszam
10 cze 17:19
PW: 1694=121•14
10374=741•14 (takie dowcipy zawsze trzeba sprawdzić), a więc równanie jest równoważne
następującemu:
121x+741y=1.
121=11•11, 741=13•57=3•13•19
Mamy więc równanie
11•11x+3•13•19y=1
Może to już będziesz umiał?
10 cze 17:37
AS: Rozwiązanie
x = 1037*n + 60
y = −14*(121*n + 7) i n ∊ N
10 cze 17:39
AS: Poprawka
...i n ∊ C
10 cze 18:54