matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Sprawdź czy ciągi określane wzorami są arytmetyczne?
mar2007:
a) a
n
=(n+1)
2
=
2n
b) b
n
=
=
n+1
10 cze 16:27
PW:
b) ułatwić sobie przekształcając:
2(n+1)−2
2
b
n
=
=2−
n+1
n+1
Widać od razu, że
2
2
1
1
1
b
k+1
−b
k
=2−
−(2−
)=2(
−
)=2
(k+1)+1
k+1
k+1
k+2
(k+1)(k+2)
− różnica kolejnych wyrazów nie jest stała, ciąg nie jest arytmetyczny.
10 cze 17:23