Geo. anal. kwadrat.
Mati: Jeden z boków kwadratu ABCD jest zawarty w prostej 2x−y−2=0. Znajdź współrzędne pozostałych
wierzchołków i pole wiedząc, że A=(1;5).
Nie mam pojęcia
10 cze 16:17
5-latek : 1. Zacznij od narysowania ukladu wspolrzednych i zaznaczenia punktu A . Nastepnie narysuj
prosta 2x−y−2=0 i wtedy zobaczysz co masz robic dalej
10 cze 17:10
Mila:

k: 2x−y−2=0⇔
y=2x−2
AB⊥k
prosta AB:
| | −1 | | −1 | |
y= |
| x+b i A=(1,5) należy do tej prostej⇔5= |
| *1+b⇔b=5,5 |
| | 2 | | 2 | |
| | −1 | |
B − punkt przecięcia prostych: y= |
| x+5,5 i y=2x−2 |
| | 2 | |
x=3
y=2*3−2=4
B=(3,4)
|AB|=
√22+12=
√5
P
□=(
√5)
2=5
C(x,y), B=(3,4)
BC=
√5⇔
√(x−3)2+(y−4)2=
√5 C leży na prostej k, to y=2x−2
√(x−3)2+(2x−2−4)2=
√5 /
2
(x−3)
2+(2x−6)
2=5
rozwiąż, oblicz wsp. C a potem D
10 cze 17:23
5-latek : Dzien dobry Milu .
10 cze 17:31
Mila:
Witaj , genialny 5−latku. Nie widziałam Twojego wpisu i dlatego pojawiłam się.
10 cze 17:53