Rownania kwadratowe
MiLord: Rozwiaz rownanie
x+10=3x2
5x2=2−2x
16x2+24√2x=−18
jakie wzory rzeba zastosowac do danych przykladow i co jest a b i c
10 cze 16:08
Janek191:
1)
x + 10 = 3 x
2
3 x
2 − x − 10 = 0
a = 3, b = − 1, c = − 10
Δ = b
2 − 4a*c
Dokończ MiLordzie

2)
5 x
2 = 2 − 2x
5 x
2 + 2 x − 2 = 0
a = 5 , b = 2, c = − 2
Wzory podane − dokończ MiLordzie

3)
16 x
2 + 24
√2 x = − 18
16 x
2 + 24
√2 x + 18 = 0 / : 2
8 x
2 + 12
√2 x + 9 = 0
a = 8, b = 12
√2, c = 9
Wzory podane − dokończ MiLordzie
10 cze 18:30
pigor: ..., a jeśli jesteś z tych co nie mieli Δ (i bardzo dobrze), to np.
tak :
[c)
16x2+24√2x= −18 /:2 ⇔ 8x
2+12
√2+9= 0 ⇔ (2
√2x)
2+ 2*2
√2x*3+ 3
2= 0 ⇔
⇔ (2
√2x +3)
2= 0 ⇔ 2
√2x +3= 0 ⇔ 2
√2 x= −3 /*
√2 ⇔ 4x = −3
√2 ⇔
⇔
x = −34√2 − szukane
rozwiązanie ([c[pierwiastek] dwukrotny) równania. ..
10 cze 18:55
MiLord: 16 x2 + 24√2 x + 18 = 0 / : 2 dlaczego przez dwa
10 cze 19:17