matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
eeee
sadf:
Wyznacz kresy zbioru X= {x: x = t
2
− t, t є R } Rozwiązanie: f(t)=t
2
−t Δ=1
√
Δ
=1 t
1
=0 ∧ t
2
=1 Współrzędne wierzchołka:
−b
p=
2a
−Δ
q=
4a
1
p=
2
1
q=−
4
Wykres funkcji:
1
Zbiór wartości funkcji: <−
,∞)
4
Kresy zbioru:
1
inf X = −
4
sup X − nie istnieje
10 cze 14:55
Basia:
(chociaż można znaleźć prostszy sposób)
10 cze 14:57