pomocy
pomocy: odcinek AB gdzie a=−1,2
b=−3,8
jest srednica okregu.
napiszrownanie kanoniczne tego oktegu
10 cze 09:30
wredulus_pospolitus:
(x−xa)2 + (y−yb)2 = r2
tworzysz układ równań
pierwsze równanie − podstawione współrzędne punktu A
drugie to współrzędnego punktu B
pamiętaj, że r = promień okręgu = 0,5*średnica = 0,5*|długość odcinka AB|
i rozwiązujesz
10 cze 09:45
wredulus_pospolitus:
lub prościej
średnica przechodzi przez środek okręgu ... wyznacz współrzędnego środka odcinka AB −−− to są
współrzędne środka okręgu
teraz tylko obliczasz długość odcinka AB (w celu wyznaczenia promienia okręgu)
10 cze 09:45