Bardzo proszę o pomoc w policzeniu pochodnej cząstkowej.
Doroś: Ślicznie proszę o pomoc w policzeniu pochodnej I i II rzędu po x oraz y. Z góry wielkie
dzięki!.
f'= e−6x*(3y2+2x)
10 cze 04:28
vitek1980: jeśli f(x,y) = e−6x(3y2+2x)
to f'x = −6e−6x(3y2+2x)+e−6x*2 = −2e−6x(9y2+6x−1)
f'y = e−6x*6y = 6ye−6x
f"xx = 12e−6x(9y2+6x−1)−2e−6x*6 = 12e−6x(9y2+6x−1+1) = 12e−6x(9y2+6x) =
36e−6x(3y2+2x)
10 cze 12:10
vitek1980: f"yy = 6e−6x
10 cze 12:11
Doroś: Wielkie Dzięki

! a mogę prosić jeszcze o II mieszane ? czyli f''xy f''yx nie by w teorii
powinny być takie same


ale tutaj chyba to nie funkcjonuje
10 cze 20:53
Doroś: hemmm a mogę prosić jeszcze kogoś o rozwiązanie ? bądź potwierdzenie wyniku
10 cze 20:56
Doroś: up
11 cze 03:55
Doroś: up
12 cze 04:41
b.: tutaj pochodne mieszane będą równe
12 cze 13:26
Doroś: siedzę nad tym zadaniem i nadal go nie rozumiem....nie wiem co robię źle ale jeśli policzę tą
pochodną wymnażając ją w pierwszej linijce 3y
2*e
−6 + 2x e
−6 to wychodzi mi pochodna po x
e
−6x(−18y
2−12x+1) a jeśli ją zrobią tak jak tutaj została zrobiona to wychodzi +2 na końcu
....WHY!.............


proszę o pomoc.....
13 cze 06:57
b.: nie rozumiem, skąd +1, przecież (2x)' = 2 [tutaj ' oznacza pochodną po x]
13 cze 09:45
Doroś: dobra znalazłam swój błąd



i teraz kolejna moja prośba mógł by mi ktoś wypisać
łopatologicznie dlaczego xx wyszło tyle...mi xx wyszło 12e
−6x(9y
2+6x−2) yy 6e
−6x+6y i
bardzo proszę o rozpisanie mieszanych:( nie wychodzą mi takie same
13 cze 23:06