granice funkcji
SheQ: Słuchajcie, ćwicze zadania z granic ale zacięłam się na tych dwóch zadaniach...

Może mi ktoś
pokazać krok po kroku rozwiązanie tych przykładów?
lim
e2x4x−5
x→
∞
lim
x→
∞ 4x3x
10 cze 01:12
wredulus_pospolitus:
zapisz jeszcze raz ale użyj U zamiast u do zapisu ułamków
10 cze 01:49
10 cze 01:54
Janek191:
| | e2x | | 2 e2x | |
lim |
| = lim |
| = lim 0,5 e2x = +∞ |
| | 4 x − 5 | | 4 | |
x→+
∞ x→+
∞ x→+
∞
10 cze 09:08
Janek191:
| | e2x | | 2 e2x | |
lim |
| = lim |
| = lim 0,5 e2x = +∞ |
| | 4 x − 5 | | 4 | |
x→+
∞ x→+
∞ x→+
∞
| | 4x | | 4x * ln 4 | | ln 4 | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| *4x = + ∞ |
| | 3 x | | 3 | | 3 | |
x→ +
∞ x→+
∞ x→ +
∞
10 cze 09:12
wredulus_pospolitus:
dla jasności ... Janek wykorzystał regułę de'Hospitala (9:08 po pierwszym znaku =, oraz w
drugim tak samo ... po pierwszym znaku =)
Pamiętaj (do autorki), że musisz wyraźnie zaznaczyć, że z tejże reguły korzystasz
10 cze 09:48