rozwiąż równanie funkcja wymierna.
Kamila: 4x − 3x−12 = 3x+12 − 22x−1
z góry dziękuję za rozwiązanie
10 cze 00:59
Janek191:
4
x − 3
x − 0,5 = 3
x + 0,5 − 2
2 x − 1
4
x − 3
x − 0,5 = 3
x + 0,5 − 2
2x * 2
−1
4
x = 3
x − 0,5 + 3
x + 0,5 − 4
x *0,5
4
x + 0,5 *4
x = 3
x * 3
−0,5 + 3
x * 3
0,5
| | 1 | |
1,5 *4x = 3x *[ |
| + √3) |
| | √3 | |
| | 4 | | 2 | |
1,5 *4x = 3x * |
| / * |
| |
| | √3 | | 3 | |
2x = 3
x = 1,5
======
10 cze 01:31
Janek191:
To nie jest funkcja wymierna, ale równanie wykładnicze.
10 cze 01:33
ciekawski: 2
2x+2
2x−1=3
x*
√3+3
x*(
√3/3)
(3/2)*2
x=3
x(4/3
√3)
2
x=3
x(4/3
√3*(2/3))
x=1
10 cze 01:40
ciekawski: Machnąłem się, Janek ma rację oczywiście
10 cze 01:45
ciekawski: Zapomniałem w drugiej linijce o tym, ze 22x
10 cze 01:47