pomoc przy dokonczeniu liczenia calki
piotrek: Pomozcie dokonczyc Obliczyc calke:
∫
x5+2x4−1
doszedlem do momentu rozlozylem na ulamki proste i potem obliczylem i doszedlem do momentu:
∫
−(1/2−1(x2+1) +∫
(3/4)x−1 +∫ u{−(1/4){x+1}
obliczylem drugi i trzeci skladnik i wychodzi 3/4ln(x−1) oraz −1/4ln(x+1)
nie da sie jakos napisac ogolnie calego ale jest calka (−
12x −1)/ (x
2+1)
chcialbym wiedziec jakpodejsc to pierszego skladnika próbowalem podstawiac i wogole. Nie chce
gotowego wyniku bo ucze sie na kolokwium i chcialbym tylko jakiegos wytlumaczenia jak
podstawic albo jakie czesci wziac.
Z gory dzieki za pomoc
Nienor: Nie dość, że dubel, to znowu tak napisany, że mógłby być nie napisany, bo i tak nic prawie nie
widać.
Jednak, o ile dobrze odczytuję te hiroglify tam jest:
| | ax+b | | a | | 2x | | dx | |
∫ |
| dx= |
| ∫ |
| +b∫ |
|
|
| | x2+1 | | 2 | | x2+1 | | x2+1 | |
| | y' | |
W przypadku pierwszej trzeba zauważyć, że (x2+1)'=2x, a całka ∫ |
| dx=ln|y|+C, a w |
| | y | |
| | dx | |
przypadku drugiej: ∫ |
| =arctgx+C |
| | x2+1 | |