Dla danych przekształceń liniowych
mika: Dla danych przekształceń liniowych
f(x,y,z)=(x+y, y+z, x+z)
g(x,y,z)=(x+y−z, x−y, −x)
policzyć (fᵒg)−1 (x,y,z)
nie wiem jak to zadanie ugryźć:< to jest mnożenie współrzędnych wektorów?
10 cze 00:31
Nienor: f pomnożyć przez g skalarnie i liczyć odwrotność tego co wyjdzie.
10 cze 03:13
PW: Nie, myślę, że to jest skladanie przekształceń:
fᵒg
oznacza wykonanie najpierw przekształcenia g, a potem zadziałanie na wynik przekształceniem f.
Natomiast symbol "do minus pierwszej" oznacza przekształcenie odwrotne.
Przekształcenia f i g działają oczywiście w przestrzeni R3.
Przykładzik edukacyjny:
g(3,7,1)=(3+7−1,3−7,−3)=(9,−4,−3)
f(g(3,7,1))=f(9,−4,−3)=(9−4,−4−3,9−3)=(5,−7,6)
10 cze 10:47
PW: Dokończę przykładzik:
Pokazaliśmy, że
(fᵒg)(3,7,1)=(5,−7,6),
tym samym
(fᵒg)−1(5,−7,6)=(3,7,1),
pod warunkiem, że przekształcenie fᵒg jest odwracalne (różnowartościowe), ale to student
powinien wiedzieć (są to przekształcenia liniowe, jak nawet podano w treści zadania).
Twoim zadaniem jest wykonać to samo co w przykładzie, ale "na symbolach", nie na konkretnych
liczbach − jedyny kłopot może być z eleganckim zapisem jak dziala (fᵒg){−1}.
10 cze 10:55
PW: Jeszcze jeden pomysł. Może już wiesz jak przedstawić przekształcenie liniowe za pomocą
macierzy?
Wtedy zadanie polega na odgadnięciu jak wygląda macierz przekształcenia g, macierz
przekształcenia f, pomnożeniu tych macierzy i znalezieniu macierzy przekształcenia odwrotnego.
10 cze 18:57