Równanie różniczkowe
Elaa:
Nie potrafię tego policzyć

Pomoże ktoś?
10 cze 00:16
Vizer:
| | y | |
Powinno zadziałać podstawienie za t = |
| |
| | x | |
10 cze 00:17
Elaa: Nigdy tak tego nie rozwiązywałam z podstawieniem. Powinno wyjść to normalnie ze zmiennych
rozdzielonych. Dalej nie wiem jak...
10 cze 00:20
Vizer:
Nie wszystko się da od razu ze zmiennych rozdzielnych

Jak chcesz to mogę to rozpisać.
10 cze 00:21
Elaa: Bardzo Cie prosze...
10 cze 00:22
Elaa: dodam też, że y(1)=1
10 cze 00:34
Elaa: Pomoże ktos?
10 cze 00:51
Vizer: Eh, jednak to takie proste nie było, to podstawienie nie zadziała niestety i rozwiązań to
należy jako równanie niejednorodne, czyli najpierw liczysz to jako jednorodne, potem
uzmienniasz stałą, wstawiasz z powrotem do równania i wyliczasz. Jeśli będzie Ci to jeszcze
potrzebne to daj znać.
10 cze 01:32
Elaa: Jest jeszcze potrzebne. Bardzo proszę jak możesz to rozwiąż albo ktos inny jesli wie jak...
10 cze 01:51
Vizer:
No to tu mamy typ równania różniczkowego liniowego niejednorodnego postaci:
y' + p(x)y = g(x)
Liczymy więc najpierw równanie jednorodne równania:
ln|y| = −ln|x| + C
ln|y| = −ln|x| + ln|C|
e
ln|y| = C * e
−ln|x|
To jest nasze rozwiązanie równania jednorodnego. Uzmienniamy stałe:
| | 1 | | 1 | |
y' = C'(x) * |
| − C(x) * |
| |
| | x | | x2 | |
Wstawiamy do naszego równania wejściowego:
| | 1 | | 1 | | C(x) | |
C'(x) * |
| − C(x) * |
| + |
| = lnx |
| | x | | x2 | | x2 | |
C'(x) = xlnx
C(x) = ∫ xlnx dx
| | 1 | |
∫ xlnx dx = ... = |
| x2(2lnx − 1) + C |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
y = |
| x2(2lnx − 1) |
| + C |
| | 4 | | x | |
Łączymy rozwiazanie z rozwiązanie równania jednorodnego:
| | C | | 1 | | 1 | |
y = |
| + |
| x2(2lnx − 1) |
| |
| | x | | 4 | | x | |
Enjoy
10 cze 02:29