10 cze 00:10
Kevin: źle wpisałem

opis zadania polegał na wykonaniu zadań z trygonometrii przedstawionym na
zdjęciu. Bardzo ważne
10 cze 00:11
Kevin: Przynajmniej powie mi ktoś jak te zadania zrobić? Bo w tym jestem kompletnie ciemny..
10 cze 01:16
Janek191:
z.1
a = 5 cm, b = 8 cm, α = 60
o
Pole trójkąta
P = 0,5 a*b*sin α
================
więc
| | √3 | |
P = 0,5 * 5 cm* 8 cm * sin 60 o = 20 * |
| = 10 √3 |
| | 2 | |
=================================================
z.2
a = 7, b = 10, α = 30
o
Pole równoległoboku
P = a*b*sin α
=============
więc
P = 7*10*sin 30
o = 70* 0,5 = 35 [ j
2 ]
===========================
10 cze 08:35
Janek191:
z.4
a = 12, b = 8, c = 6
zatem
Z tw. Pitagorasa mamy
h
2 + x
2 = c
2
h
2 = 6
2 − 2
2 = 36 − 4 = 32 = 16*2
h =
√16*2 = 4
√2
| | h | | 4 √2 | | 2 | |
A. sin I ∡ ABC I = |
| = |
| = |
| √2 |
| | c | | 6 | | 3 | |
TAK
====
| | 2 | |
B. cos I ∡ ABC I = U{ x}[c} = |
| = U{1}[3} |
| | 6 | |
NIE
===
C.
| | h | | 4 √2 | |
tg I ∡ ABC I = |
| = |
| = 2 √2 |
| | x | | 2 | |
NIE
===
z.5
c
2 = 4
2 + 3
2 = 16 + 9 = 25
c =
√25 = 5
x = c*sin 25
o = 5*0,4226 ≈ 2,11
y = c*cos 25
o = 5*0,9063 ≈ 4,53
10 cze 08:50
Janek191:
z.6
h = 70 m
α = 8
o
Mamy
h = x*tg α
| | h | | 70 | | 70 | |
x = |
| = |
| = |
| ≈ 498 |
| | tg α | | tg 8o | | 0,1405 | |
x ≈ 500 m
=========
z.7
Dane: d, α
h − wysokość trapezu równoramiennego
| h | |
| = sin α ⇒ h = d* sin α |
| d | |
zatem
| | a + b | |
P = |
| *h = x*h = d*cos α * d *sin α = d2 * sin α * cos α |
| | 2 | |
===================================================
ckd
10 cze 09:00