.
asdf: Witam, wektory i inne pierdoły:
obliczyc iloczyn skalarny:
a
→ * b
→, gdzie a
→ = 2m
→ − 3n
→, b = −m
→ + 4n
→
| | 2 | |
kat miedzy x nimi to |
| π, |m→| = 2, |n→| = 3 |
| | 3 | |
a
→ * b
→ = (2m
→ − 3n
→)*(−m
→ + 4n
→) =
−2m
→*m
→ + 8m
→*n
→ + 3n
→*m
→ − 12n
→*n
→ =
−2m
→*m
→ = −2*2 * 2*1 = −8
| | 66 | |
11m→*n→ = 11*2*3*cos(120) = − |
| |
| | 2 | |
−12n
→*n
→ = −12*3*3*1= −108
odp:
| | 66 | |
iloczyn tych wektoró to: −8−108− |
| (juz mi sie nie chce liczyc) |
| | 2 | |
dobrze?
9 cze 23:22
asdf: ?
10 cze 00:09
Mila: Ej, student, co to za wyrażenia?
Iloczyny sprawdzę jutro. Dobranoc.
10 cze 00:22
asdf: oblicz pole równoległoboku zbudowanego na wektorach:
a
→ = [1,−2,3], b
→ = [−3,1,−5]
wzór na pole równoległoboku:
a*b* sinx = |a
→| |b
→| * sinx
|a
→| =
√1+4+9 =
√14
|b
→| =
√9+1+25 =
√35
a
→ * b
→ = |a
→||b
→|*cosx
| | [1,−2,3]* [−3,1,−5] | | −3−2−15 | | −21 | |
cosx = |
| = |
| = |
| |
| | .... | | √14*35 | | √490 | |
| | 1 | | 1 | |
sinx = |
| v sinx = − |
| |
| | √10 | | √10 | |
| | 1 | | √490 | |
P = √14√35* |
| = |
| = √49 = 7j2, dobrze? |
| | √10 | | √10 | |
10 cze 00:29
asdf: @Mila, jakie wyrażenia?

Wektory? nie wiedzialem jak inaczej to nazwać

Dobranoc
10 cze 00:30
asdf: jeszcze mam takie zadanie:
Znaleźć kąt przy wierzchołku A w trójkącie ABC, jeśli A = (1,1,1), B = (−1,0,2), C(3,−2,2)
tu trzeba policzyć pierw AB
→ = a
→, później AC
→ = b
→ i z tego wyznaczyć:
| | a→ * b→ | |
cos(a,b) = |
| |
| | |a→||b→| | |
cos(a,b) = δ ⇒
| | a→ * b→ | |
cos(δ) = |
| ⇒ |
| | |a→||b→| | |
| | a→ * b→ | |
δ = arccos( |
| )  |
| | |a→||b→| | |
10 cze 01:54
10 cze 02:24
10 cze 02:32
asdf: ?
10 cze 10:14
asdf: ?
10 cze 15:15
Basia: o co Ty właściwie pytasz ?
10 cze 15:21
asdf: post pierwszy, z godziny 00:29 oraz 01:54
10 cze 15:24
Basia: skoro masz zapis lnx jest oczywiste, że x>0
10 cze 15:27
asdf: a zadania z godziny 00:29 oraz 01:54

(jeszcze peirwszy post)
10 cze 15:30
asdf: bump111

!jedenjeden111


11!
10 cze 16:17
Mila:
Wczorajszy iloczyn skalarny a ◯ b dobrze.
10 cze 16:44
asdf: a reszta?
10 cze 17:14
asdf:
10 cze 18:01
pigor: ..., Oblicz pole równoległoboku zbudowanego na wektorach: a→ = [1,−2,3], b→ = [−3,1,−5],
inaczej, szybciej np. tak :
Pr= |a→x b→|= |c→|= ? , gdzie iloczyn wektorowy
| i j k |
c
→= | 1 −2 3 | = 10i−9j+k −6k−3i+5j = 7i−4j−5k = [7,−4,−5] ⇒
|−3 1 −5 |
⇒
Pr= |c
→|=
√72+42+52=
√49+16+25=
√90=
3√10 j
2− szukane pole . ...
10 cze 18:19
Mila: 1:54 dobrze.
10 cze 18:20
asdf: dzieki Wam chyba znowu zdam egzamin, dzieki bardzo
10 cze 18:23
10 cze 18:29
Basia:
ad.00:29
a→ = [1,−2,3], b→ = [−3,1,−5]
to się dzieje w przestrzeni;
pole równoległoboku = długość wektora, który jest iloczynem wektorowym a→ i b→
a iloczyn wektorowy to
axb = (a2 b3 − a3 b2*i→ + (a3 b1 − a1 b3)*j→ + (a1 b2 − a2 b1)*k⇒ =
(a2 b3 − a3 b2, a3 b1 − a1 b3, a1 b2 − a2 b1)
u Ciebie:
i j k
1 −2 3
−3 1 −5
a→xb→ = 10i − 9j + 1k − (6k + 3i −5j) = 7i −4j−5k = [7; −4; −5]
P = |a→xb→| = √49+16+25 = √24 = √90 = 3√10
10 cze 18:38
10 cze 19:00
asdf: @Mila
zgubiliśmy − chodzi o przyklad z tej strony, ale który?
10 cze 19:09
asdf: dziekuje bardzo Basiu
10 cze 19:10
Mila: Pole 18:29.
10 cze 19:13
I'm RooT c(; PL : jesteś to pomusz moje pytanie jest 1 plis
10 cze 19:40