Udowodnij prawdziwość równania
Iustus: Udowodnij prawdziwość równania
cosα+cosα x ctg
2 α=ctgL/sinL
Niby wiem,że cosL+cosL*(ctg
2L:sin
2L)=cosL+(cos
3L+sin
2L)=(cosL*sinL)/sin
2L+cos
3L/sin
2L
Tylko co dalej i najważniejsze− co to znaczy?
9 cze 22:32
Eta:
| | cosα*sin2α+cos3α | | cosα(sin2α+cos2α) | | cosα | |
L= |
| = |
| = |
| |
| | sin2α | | sin2α | | sinα*sinα | |
| | cosα | | 1 | | ctgα | |
= |
| * |
| = |
| = P , dla sinα≠0 |
| | sinα | | sinα | | sinα | |
9 cze 22:38
Iustus: Możesz mi powiedzieć dlaczego właśnie tak? Skąd wziął się,Ctg do potęgi 2, Sin do potęgi
drugiej,Cos do potęgi 3 ? Czy ma to związek z jedynką trygonometryczną ?
9 cze 22:52
Ajtek:
| | cosx | | cos2x | |
Ma to związek z ctgx= |
| ⇒ ctg2x= |
| , później wspólny mianownik. |
| | sinx | | sin2x | |
Następnie w liczniku cosx przed nawias, w nawiasie jedynka trygonometryczna.
9 cze 22:57
Eta:
Piszę "x" zamiast "α"
| | cos2x | |
cosx+cosx* |
| = sprowadzasz do wspólnego mianownika |
| | sin2x | |
| | cosx*sin2x+cosx*cos2x | |
= |
| = |
| | sin2x | |
| | cosx( sin2x+cos2x) | |
= |
| = i tu jedynka trygonom. ( sin2x+cos2x=1 |
| | sin2x | |
| | cosx*1 | | cosx | | 1 | | 1 | | ctgx | |
= |
| = |
| * |
| = ctgx* |
| = |
| = P |
| | sin2x | | sinx | | sinx | | sinx | | sinx | |
jasne już?
9 cze 22:59
Eta:
Wrrrrrrrrrr
9 cze 22:59
bezendu: jasne jak słońce
9 cze 22:59
Ajtek:
Eta wybaczysz
9 cze 23:00
Ajtek:
Cześć przemalowany
bezendu 
.
9 cze 23:00
Eta:
9 cze 23:00
Ajtek:
O kurka wodna...
Idę zbierać w skrzynkę gruszki na przeprosiny

.
9 cze 23:01
bezendu: Cześć

zielony ładniejszy

czas na zmiany po prostu
9 cze 23:03
Eta:
Chyba <
truskawki>

No dobra.... odpuszczam ... tym razem
9 cze 23:03
Eta:
9 cze 23:04
Ajtek:
Ja tam wolę
niebieski, ale to ja

.
9 cze 23:04
bezendu: co powiedzie na ten kolor
9 cze 23:05
Ajtek:
Eta pomyliłem się, miałęm napisać jabłka

.
9 cze 23:05
Eta:
Może być
9 cze 23:06
Ajtek:
bezendu ten kolor już przerabiał
ZKS, myślał, że go nie widać
9 cze 23:06
Eta:
9 cze 23:06
Iustus: Zdecydowanie

Dziękuję Wam bardzo za pomoc ;3
9 cze 23:07
bezendu: Zostaje przy zielonym jak na razie

A
Eta powrót do białego
9 cze 23:07
bezendu: Eta nie papuguj
9 cze 23:07
Ajtek:
Eta, Tobie najbardziej w
kolorze jest do twarzy na forum

.
9 cze 23:07
Eta:
9 cze 23:08
Eta:
9 cze 23:09
bezendu: ej mam zadanko na dobranoc ale nie bardzo wiem jak zrobić pomożecie

oblicz pole kwadratu o boku a=2
9 cze 23:10
Ajtek:
Za trudne, to raz. Dwa, nie działa mi rysowanie

.
9 cze 23:12
bezendu: Ajtek to zadanie podobnież ma haczyk
9 cze 23:13
Ajtek:
Toż piszę, że nie umiem
9 cze 23:14
Eta:
P= 2log525
9 cze 23:14
bezendu: niestety inny wynik w książce
9 cze 23:16