funkcje
Deska: f(x) = 4−x/ x+1 x∊R−{−1} wykaż że jesli f(2−a)=f(a) to a =1
9 cze 21:39
Bogdan:
Stosuje się nawiasy w takich zapisach: f(x) = (4 − x)/(x + 1), bo Twój zapis jest taki:
9 cze 21:41
Deska: sorry nie za często korzystam z tej strony. f(x) = (4−x)/ (x+1) x∊R−{−1} wykaż że jesli
f(2−a)=f(a) to a =1
9 cze 21:47
Deska: HELP!
9 cze 21:54
pigor: | | 4−x | |
..., no to zobaczmy : wiadomo, że f(x)= |
| i x≠−1, to : |
| | x+1 | |
| | 4−2+a | | 4−a | | 2+a | | 4−a | |
f(2−a)= f(a) ⇔ |
| = |
| ⇒ |
| = |
| 3−a≠0 i |
| | 2−a+1 | | a+1 | | 3−a | | a+1 | |
i a+1≠0 ⇒ (4−a)(3−a)= (a+1)(2+a) i (*)
a≠3 i a≠−1 ⇒ 12−7a+a
2= 2a+a
2+2+a ⇔
⇔ 10a= 10 ⇔
a=1 c.n.w. . ...
9 cze 22:14
Eta:
I
pigor cały w
skowronkach
9 cze 22:19
pigor: ..., a właśnie, że nie, już mam dość i sobie . ...

idę ; DOBRAnoc
9 cze 22:32
Eta:
9 cze 22:32