funkcje
Deska: WYkresy f(x) =x−2 i g(x)=x2+k/6−x mają jeden, ten sam punkt wspólny z osią OY. Ile równe jest
k?njak to obliczyć?
9 cze 21:26
Kaja: f(0)=0−2=−2
−2=02+k/6−0
i z tego wylicz k
9 cze 21:28
Eta:
| | k | |
f(0)= −2 to g(0)= |
| = −2 ⇒ k= −12 |
| | 6 | |
9 cze 21:29
Deska: może mi ktos słownie napisac co trzeba robić? bo jakos dalej nie wiem..
9 cze 21:32
Kaja: do funkcji f za x podstaw zero (bo ten punkt leży na osi OY. zatem x=0). stąd można wyliczyć
f(0)=−2. punkt (0,−2) jest punktem który również należy do wykresu funkcji g, więc można go
podstawic pod rownanie funkcji g i stąd wyliczyć potem k.
9 cze 21:37