miejsce zerowe funkcji
Deska: f(x)= x2−1/x2+2x+1
Treść zadania: czy liczby 1 i −1 są miejscami zerowymi funkcji, ale proszę o wyjaśnienie i
rozwiązanie step by step, samo tak/nie mi nie potrzebne.
9 cze 21:23
bezendu:
D=R\{−1}
x
2−1=0
(x−1)(x+1)=0
x=1 lub x=−1∉D
MZ={1}
9 cze 21:25
Deska: skąd wiadomo że −1 nie nalezy do dziedziny? właśnie o to mi chodzi ze tego nie wiem jak
rozwiązać..
9 cze 21:27
Mateusz:
Bo nie dzielimy przez zero jak podstawisz −1 za x do rownania w mianowniku to otrzymasz własnie
zero
9 cze 21:28
Kaja: przyrównaj mianownik do zera i wylicz z tego x. dziedzina będzie R z wyłączeniem tych x co
wyszły.
9 cze 21:29
Deska: za każdym razem trzeba to podstawić pod x?
9 cze 21:30
Deska: no właśnie o to chodzi xd ze nie wiem co zrobić jak jest x2 i x ..
9 cze 21:30
Mateusz: W tym wypadku nawet tego nie musi jesli ma podaneą alternatywe to wystarczy podstawic.. w sumie
takie cos to w pamieci mozna sprawdzic bez kartki nawet
9 cze 21:31
bezendu:
x
2+2x+1 wzór skróconego mnożenia (x+1)
2 i od razu widzisz że miejscem zerowym jest −1 a jak
nie to tradycyjnie delta ( oczywiście chodzi o mianownik i o dziedzinę )
9 cze 21:32
pigor: ..., otóż , z ...

"niezastąpionych" wzorów skróconego mnożenia
| | x2−1 | | (x−1)(x+1) | | x−1 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| i Df= R\{−1} , więc |
| | x2+2x+1 | | (x+1)2 | | x+1 | |
f(x)= 0 ⇔ x−1= 0 ⇔
x=1 − szukane
miejsce zerowe funkcji f . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a wyprzedzając pytanie: liczba
x= −1 nie jest miejscem zerowym funkcji f, bo
nie należy do jej dziedziny .
9 cze 21:32
Mateusz: (−1)2+2*(−1)+1=0 i od razu wiesz ze ta liczba na pewno nie nalezy do dziedziny
9 cze 21:33
Deska: aa xd no tak, nie zauważyłam że to wzór skróconego mnozenia jest xD Dzięki ; ))
9 cze 21:34