Odległość punktu od płaszczyny przechodzącej przez 3 punkty (geo w R3)
Global: Witam, mam małą zagwozdkę.
Obliczyć odległość punktu P(4,3,0) od płaszczyny przechodzącej przez punkty:
A(1,3,0) B(3,0,1), C(4,−1,2)
Na zajęciach dostałem 2 sposoby rozwiązania, z czego drugi jest wyznacznikiem macierzy 4
stopnia, którego nie chcę poruszać.
Pierwszy sposób zaczyna się tak:
AB=[2,−3,1]
AC=[3,−4,2]
n = AB x AC (liczone wyznacznikiem)(nad n i AB, AC pozioma kreska − wektory)
n= −2i−j+k (i,j,k − wektory)
I teraz co dalej z tym n?
Daje ono współrzędne [−2,−1,1] jak mniemam i można je podstawić pod równanie ogólne
Ax+By+Cz+D=0
−2x−y+z+D=0
I podstawiając pod x, y, z współrzędne punktu P(4,3,0) wyjdzie nam D=11
I co dalej z tym, żeby odnaleźć długość?
Dodam, że rozwiązaniem zadania jest √6, który na tym etapie zadania wychodzi mi w mianowniku
wzoru na odleglosc punktu od plaszczyzny:
d = |Ax0 + By0 + Cz0 +D|√A2+B2+C2
9 cze 19:57
Global: Pomoże ktoś? ew. sposób z wyznacznikiem macierzy na równanie płaszczyzny przechodzącej przez
trzy punkty nie leżące na jednej prostej:
|x y z 1 |
|x0 y0 z0 1 |
|x1 y1 z1 1 | = 0
|x2 y2 z2 1 |
9 cze 21:21
Janek191:
A = (1, 3, 0)
B = ( 3, 0, 1)
C = ( 4, − 1, 2)
Niech
→ →
v
1 = AB = [ 3 − 1, 0 − 3, 1 − 0 ] = [ 2 , − 3, 1 ]
→ →
v
2 = AC = [ 4 − 1, − 1 − 3, 2 − 0 ] = [ 3, − 4, 2 ]
zatem
I x − 1 y − 3 z I
I 2 − 3 1 I = 0 − równanie płaszczyzny wyznaczonej przez punkty A,B, C
I 3 − 4 2 I
zatem
−6*(x − 1) + 3*( y − 3) − 8 z + 9 z − 4*( y − 3) + 4*( x − 1) = 0
− 6 x + 6 + 3 y − 9 − 8 z + 9 z − 4 y + 12 + 4 x − 4 = 0
− 2 x − y + z + 5 = 0
2 x + y − z − 5 = 0
==============
P = ( 4 , 3, 0 )
więc
| | I 2*4 + 1*3 + (−1)*0 − 5 I | |
d ( P, π ) = |
| = |
| | √ 22 + 12 + (−1)2 | |
==================
10 cze 00:46
FiFi: To jest do IWA

! Pozderki:
Zad 1 )
a) Dx∊: (−
∞;+
∞)
b) ZW= (−
∞;+
∞)
c) Brak miejsca zerowego
d) Przyjmuje wartości dodatnie: w przedziale (0;+
∞)
e) Przyjmuje wartości większe od 1: w przedziale (1;+
∞)
Zad2)
a) Dziedzina x∊R\(2,−3) Miejsce zerowe=3
b) D=<4,+
∞) Miejsce zerowe=4
c) D=x∊R, Miejsce zerowe=4( chyba )
Zad3)
Zad4)
a) Punkty B i D
Zad5)
NIe chce mi się rysować men.
Zad6)
| | 1 | | 3 | |
Wzór tej funkcji to: y= − |
| x − |
| |
| | 2 | | 2 | |
Dla argumentu=17
11 cze 23:58