funkcja kwadratowa
matura: Drut o długości 60 cm chcemy wygiąć w prostokątną ramkę. Oblicz, jakie wymiary powinna mieć ta
ramka, aby prostokąt. który ogranicza, miał największe pole .
9 cze 19:38
Tadeusz:
... wiadomo, że kwadrat −
9 cze 19:40
Eta:
x, y >0 wymiary ramki
2x+2y=60 ⇒ x+y=30 ⇒ y= 30 −x , dla x€(0,30)
P(x)=x(30−x)= −x
2+30x −−− parabola ramionami do dołu
funkcja osiąga maksimum dla odciętej wierzchołka
y
max= 30 −x
max= ........
9 cze 19:45
Tadeusz:
2a+2b=60 ⇒ a+b=30 ⇒ a=30−b
V=ab=(30−b)b=−b
2+30b
| | −30 | |
Vmax ... dla bw= |
| =15 |
| | −2 | |
9 cze 19:46
matura: to jak zrobic układ równan ?
9 cze 19:46
matura: xmax= 15 ymax= 15 dobre thx
9 cze 19:49