Geometria
Michał: Wyznacz kąty czworokąta wpisanego w okrąg wiedząc, że przedłużenia boków AD i BC przecinają się
pod kątem 30 zaś |∡A| : |∡B|=2:3( nie wiem czy użyłem poprawnego znaku, ale chodzi o miare
konta).
9 cze 19:04
Eta:
Jakiego konta ? w PKO czy BGŻ ?
9 cze 19:08
Bogdan:

2α + 3α + 30
o = ... ⇒ α = ...
2α + γ = ...
3α + δ = ...
9 cze 19:13
pigor: ..., otóż z warunków zadania niech :
|∡A|=2α i |∡B|=3α ⇒ 5α+30
o= 180
o ⇒
α= 30o , więc
|∡A|=2*30
o= 60
o i |∡B|=3*30
o= 90
o ⇒ |∡C|= 18
o−60
o= 120
o
i |∡D|= 90
o − z tw. o sumie przeciwległych kątów czworokąta wpisanego w okrąg,
a więc
odp. Szukane kąty mają miary
A=60o , B=D=90o , C=120o . ...
9 cze 19:17
pigor: ..., no to teraz
Michał masz jak na tacy . ...
9 cze 19:19
Eta:
I ".... , otóż"
pigor podał na
złotej tacy rozwiązanie ( czyt. gotowca
9 cze 19:20