funkcja kwadratowa
Marcelinka: Witam
Mam zadanie którego nie jestem w stanie ruszyć

(składa się z wielu przykładów, ale wzorując
się na jednym myślę, że poradzę sobie z resztą)Oto ono:
Rozwiąż równanie:
(3x−1)(4x+5)=(4x+5)(2x−1)
dowiedziałem się, że najgłupszą rzeczą jaką można tu zrobić to wymnożyć te nawiasy − dlatego
pytam co zrobić..?

CU
21 wrz 17:08
Kate : podziel obie strony przez ten sam czynnik , czyli 4x + 5.
Otrzymasz w ten sposób : 3x−1 = 2x −1
no potem to już sobie poradzisz ; )
21 wrz 17:14
AS: No niezupełnie − tak dzielić nie wolno!
(3x−1)(4x+5) = (4x+5)(2x−1)
(3x−1)(4x+5) − (4x+5)(2x−1) = (4x + 5)*(3x − 1 − 2x + 1) = (4x + 5)*x
Wtedy
| | 5 | |
x = 0 lub 4x + 5 = 0 ⇒ x = 0 lub x = − |
| |
| | 4 | |
21 wrz 17:23
Marcelinka: Aha.. już rozumiem, dzięki za pomoc
21 wrz 18:39