rownanie kwadratowe
sabina: Rozwiaz rownanie:
3x2−4x+2= −(x+1)(x−1)
to wszystko prosze a ja sprawdze czy dobrze zrobilam Dzieki ...
9 cze 18:08
pigor: .... , np. tak :
... ⇔ 3x
2−4x+2 = −x
2+1 ⇔ 4x
2−4x+1= 0 ⇔ (2x−1)
2= 0 ⇔ 2x−1=0 ⇔
x=12 .
9 cze 18:17
5-latek : albo tak
3x
2−4x+2=−(x+1)(x−1) −−−−−jesli nie widziesz wzoru skroconego mnozenia (x+1)(x−1)=x
2−1po
prawej stronie to mnoz nawiasy −ja zuwazam i dostane 3x
2−4x+2=−(x
2−1) to 3x
2−4x+2=−x
2+1
Teraz wszystko na lewo i przyrownujemy do 0
3x
2−4x+2+x
2−1=0 to 4x
2−4x+1=0 Jesli teraz nie widziesz wzoru skroconego mnozenia ale po
lewej stronie (a−b)
2=a
2−2ab+b
2 wtedy 4x
2−4x+1=(2x−1)
2 =0
to policz delte .
Delta = b2−4ac to delta = 16−4*1*4=16−16=0
| | −b | | 4 | |
Delta =0 to x1=x2= |
| to x1=x2= |
| = .......policz  |
| | 2a | | 8 | |
10 cze 12:50
PW: A na drugi raz to Ty napisz jak zrobiłaś, a eksperci sprawdzą.
10 cze 12:58