Wyznacz kresy zbioru
karoo95: Wyznacz kresy zbioru X= {x: x = t2 − t, t є R }
9 cze 17:32
wredulus_pospolitus:
zauważ, że f(t) = t
2−t ... to nic innego jak parabola ... ramiona skierowane w ...

... a w
wierzchołku przyjmuje wartość ...

...
9 cze 17:33
karoo95: | | 1 | | 1 | |
Ramiona skierowane sa w góre. W wierzchołku przyjmuje wartosc ( |
| ,− |
| ). Ale w jaki |
| | 2 | | 4 | |
sposob mam zapisac rozwiazanie?
9 cze 17:40
karoo95: | | 1 | |
Zbior wartosci tej funkcji to przedzial <− |
| ,∞) |
| | 4 | |
Co dalej mam zrobic?
9 cze 17:44
karoo95: Prosze o pomoc :C
9 cze 17:50
karoo95: REF
9 cze 18:11
Godzio: Kres górny = Nie ma
9 cze 18:15