zapisywanie w prostszej postaci logarytmow
zagubiona: Zapisz w prostszej postaci
a) log
5 (5+25)
c) log
5 12510
Nie chodzi mi o wyniki, ktore znam, tylko o to jak do nich dojsc. Mimo wielu prob nie mam
pojecia jak to osiagnac.
Z gory dziekuje za pomoc
9 cze 17:27
wredulus_pospolitus:
a) no to zapisz ... np dodaj do siebie 5 i 25
i skorzystaj z własności logarytmów (log
a(a*b) = log
aa + log
ab = 1 + log
ab)
| | logcb | |
b) skorzystaj z odpowiedniego wzoru logarytmowego (logab = |
| ) |
| | logca | |
c) analogicznie do (a)
9 cze 17:31
Beti: może tak?:
a) log
530 = log
5(5*6) = log
55 + log
56 = 1 + log
56
choć szczerze wątpię, czy faktycznie jest to prostsza postać
9 cze 17:33
zagubiona: log8 12 * log((log2 5)loglog250,001)
rozwiazalam, tylko nie zgadza mi sie z odpowiedzia w zbiorze zadan i prosilabym o znalezienie
mojego bledu
log8 12 * log((log2 5)loglog250,001) = −13 * log 0,001 = − 13 * −3 =
1
uzylam tego wzoru: aloga x = x moze tu jest blad?
Zbior podaje wynik 3.
9 cze 18:29