dowód na zbiór wartości funkcji
krzysiek: Wykaż, że funkcja określona wzorem f(x) =3x2 + 2x + 3x2 + 1 , gdzie x ∊ R, przyjmuje
najmniejszą wartość 2, zaś największą 4.
9 cze 17:24
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
zapisz jeszcze raz używając U ( |
| ) zamiast u (1√2) |
| | √2 | |
9 cze 17:35
wredulus_pospolitus:
dodatkowo −−− liceum czy studia
9 cze 17:35
krzysiek: Liceum
dodatkowo powiem że nie miałem jeszcze delty
9 cze 18:12
Eta:
Przedszkole
9 cze 18:12
krzysiek: Jak się dowiem jak to zrobić też się będę śmiał a tymczasem czekam na rozwiązanie ..
9 cze 18:18
pigor: ..., np. tak :
| | 3x2+2x+3 | |
y= |
| / * (x2+1) >0 dla ∀x∊R ⇒ yx2+y−3x2−2x−3= 0 ⇔ |
| | x2+1 | |
⇔
(y−3)x2−2x+y−3= 0 i y≠1, to
Δ ≥ 0 ⇔ 4−4(y−3)(y−3) ≥0 /:4 ⇔ 1−(y−3)
2 ≥ 0 ⇔
⇔ (y−3)
2≤ 1 ⇔ |y−3| ≤ 1 ⇔ −1 ≤ y−3≤ 1 /+3 ⇔
2 ≤ y≤ 4, czyli
y∊[2;4] c.n.w.
9 cze 18:33
krzysiek: Jeszcze raz powiem że nie miałem delty
9 cze 18:44
Eta:
9 cze 18:48
pigor: ., ja nienawidzę 'delty", ale to jest akurat ten przykład, do którego jest ona idealna, bo
inna metoda elementarna jest, ale uciążliwa (nie mam na myśli pochodnej), a nie chce mi się
nią bawić (szkoda mojego czasu), dlatego zapytam :
a kto ci dał to zadanie

, bo jeśli jesteś ...

nadgorliwy i sam wybiegasz
z materiałem do przodu, to po prostu zapoznaj się z Δ−tą sam, a jak nie, to po prostu
jeszcze do tego zadania nie dorosłeś i tyle , amen .
9 cze 18:56
Eta:
9 cze 18:58
pigor:
. ...

śmiej się
Eta, śmiej , no bo co, nie mam racji
9 cze 19:04
Eta:
Masz 100%%%%%%%%%%%
9 cze 19:09
krzysiek: Zamiast sie rozpisywać wystarczy napisać "nie chce mi się" ale przecież najlepiej przypiąć
kilka epitetów komuś innemu. Nie wybiegam z programem, dał mi je nauczyciel wraz z 2 setkami
zadań które mogę mieć na sprawdzianie z całeogo roku powinieneś mi podziękować że dzięki mnie
połechtałeś swoje EGO
9 cze 19:47
pigor: ... i tu mnie wkur...eś , bo to ty właśnie masz to swoje EGO (bo ja mam tylko ego) za
wysokie i powinieneś "całować" moje cztery litery za takie rozwiązanie, bo słowa dziękuję to
ty nie znasz, tylko powiadasz " jeszcze raz powiem, że nie miałem delty'' tonem nie
znoszącym sprzeciwu, dlatego olewam cię − delikatnie i z małej litery , bo właśnie na to
zasługujesz kolego .
9 cze 20:19
krzysiek: Tak ma pan rację panie pigor przepraszam pana że nie przeczytał pan wcześniejszego postu
i że nie podziękowałem panu za rozwiązanie które nic mi nie mówi oraz za to że nie "miałem
jeszcze delty" napewno się z nią zapoznam skoro tak PAN radzi
9 cze 20:43
pigor: ..., no to może teraz, dla podwyższenia swojego, a obniżenia najjaśniejszego pana EGO,
rzucę na pożarcie (grozi zadławieniem), coś takiego :
| | 3x2+2x+3 | | 3x2+3+2x+3 | | 3(x2+1)+2x | | 2x | |
f(x)= |
| = |
| = |
| = 3+ |
| |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
| | 2x | |
i niech teraz f(x)= 3+y(*) , gdzie y= |
| ⇔ yx2+y−2x= 0 / : y≠0 |
| | x2+1 | |
(patrz
| | 1 | | 1 | | 1 | |
wzór f) ⇒ x2−2yx+1= 0 /+ |
| −1 ⇔ x2− 2*1yx+ |
| = |
| −1 ⇔ |
| | y2 | | y2 | | y2 | |
| | 1 | | 1 | |
⇔ (x−1y)2= |
| −1 i |
| −1 ≥ 0 / * y2 ⇔ 1−y2 ≥0 ⇔ y2 ≤ 1 ⇔ |
| | y2 | | y2 | |
⇔ |y| ≤ 1 ⇔
−1 ≤ y ≤ 1 /+3 , wtedy stąd i z
(*) powyżej mamy ⇔
⇔ −1+3 ≤ y+3 ≤ 1+3 ⇔
2 ≤ f(x) ≤ 4 ⇔
f(x) ∊ [2 ; 4] c.n.w. . ...
9 cze 21:20
krzysiek: Dziękuje bardzo, o to mi chodziło

moje EGO leży w gruzach przed pańskimi obliczeniami
9 cze 21:32
pigor: ..., nie jest tak źle; bo ważne jest to, że potrafiliśmy sobie . ...

wybaczyć,a o to chodzi
nie tylko na forum, bo przecież − jak mawiał klasyk − można różnić się pięknie, pozdrawiam
9 cze 21:44