Wyznacz m zero, okresl D i Zw
Jowajt: Narysuj wykres, wyznacz m zerowe, określ dziedzinę i zbiór wartości.
y=3x−2x+1
9 cze 17:20
wredulus_pospolitus:
i problem polega na ....
9 cze 17:21
Jowajt: na postaci kanonicznej, przepraszam, nie dopisałam. wychodzi mi 3x+3x+1−5 ale zapewne źle
wychodzi znając mnie.
9 cze 17:28
Beti:
| | 3x−2 | | 3(x+1)−5 | | 5 | | 5 | |
y = |
| = |
| = 3 − |
| = − |
| + 3 |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
9 cze 17:35
Eta:
| | 3(x+1)−5 | | 5 | |
y= |
| = 3− |
| , dla x ≠ −1 |
| | x+1 | | x+1 | |
9 cze 17:36
Jowajt: Dziękuję
9 cze 17:43
pigor: ..., otóż, robisz np. tak :
| | 3x−2 | |
y= |
| i x+1≠0, czyli Df= R\{−1} − dziedzina danej funkcji |
| | x+1 | |
dalej
| | 3x−2 | | 3x+3−3−2 | | 3(x+1)−5 | | 5 | | 5 | |
y= |
| = |
| = |
| = 3 − |
| = − |
| +3 , |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
więc
Zw.= <2;+∞} − zbiór wartości danej funkcji ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | −5 | |
teraz rysujesz sobie przerywana linią wykres funkcji y= |
| i przesuwasz go |
| | x | |
o wektor
[−1,3] , czyli w lewo o 1 i do w góry o 3 jednostki i otrzymujesz szukany
wykres (hiperbolę), dla którego prosta o równaniu
x= −1 jest jego asymptotą
pionową, a prosta
y= 3 , jego asymptotą poziomą ....
9 cze 17:44