kongruencja
taras: Mógłby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć jak rozwiązuje się kongruencje taki jak np :
10x=1(mod37) ?
9 cze 17:20
wredulus_pospolitus:
łopatologicznie
10*x = 1(mod37) (a tak naprawdę tam jest znak przystawania a nie równości)
nie możesz podzielić sobie przez 10 w tym momencie ... bo otrzymasz liczbę niecałkowitą (1/10)
natomiast wiesz, że 1(mod37) = (1+37)(mod 37) = ale także (1−37)(mod37) = itd....aż natrafisz
na liczbę podzielną przez 10 ... czyli ... (1−3*37)(mod37) = (−110)(mod37)
jako że 10 i 37 są względnie pierwsze to sobie dzielimy <−−− chociaż nie pamiętam czy ten
warunek musi być zachowany
x = (−11)(mod37) = (−11+37)(mod37) = 26(mod37) = 26 + 37*k
sprawdzamy:
x= 26+37*k
10*x = 260 + 370*k = 260(mod37) = 7 (mod37)
9 cze 17:29
taras: Dzięki

już rozumiem
9 cze 18:13