geometria analityczna
emila: Wyznacz współrzędne środka i promieni okręgu o równaniu: x2 − 8x + 4y + 4=0
9 cze 17:19
Eta:
Popraw zapis! to co napisałaś, to nie jest równanie okręgu !
9 cze 17:27
emila: Przepraszam : x2 − 8x + y2 + 4y + 4 =0
9 cze 17:41
Eta:
1/ sposób
x2−8x+16 −16 +y2+4y +4 −4+4=0
(x−4)2 −16 +(y+2)2−4+4=0
(x−4)2+(y+2)2= 16 S(4, −2), r=4
9 cze 17:55
9 cze 17:56
Eta:
2 sposób:
o: x2+y2−2ax−2by+c=0 S(a,b) r=√a2+b2−c>0
o: x2+y2−8x−4y+4=0 −2a=−8 −2b=4 c=4
a=4 b= −2
S( 4, −2) r=√42+(−2)2−4 ⇒ r= √16= 4
9 cze 17:59